Je website updaten, is dat echt nodig?
Als je een WordPress website hebt moet je de website up-to-date houden, dat is wat veel wordt gezegd. Maar is dat wel echt nodig? In deze blog wordt dat duidelijk gemaakt.
Waarom zou je updaten?
Het up-to-date houden van je software is erg belangrijk, vooral in een wereld die op volle toeren aan het digitaliseren is. De voornaamste reden om dit te doen is het buitenhouden van hackers. Des de langer je de software niet update, des de groter de kans dat een hacker een zogeheten ‘exploit‘ vind in de software. Dit kan betekenen dat jouw website in de handen van hackers kan komen. Deze kwetsbaarheden worden altijd zo snel mogelijk verholpen zodra ze bekend zijn bij de softwareontwikkelaar. Hier wordt dan ook vaak een update voor uitgebracht wanneer dit probleem is verholpen.
Zijn er ook redenen om niet te updaten?
Jazeker, updates hebben niet altijd een positief effect. Updates kunnen namelijk ook uw website ‘slopen’. Dit kan namelijk gebeuren wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere software die met elkaar werken, zoals plugins die samenwerken op WordPress. Met dit voorbeeld in gedachte, als een plugin wordt geüpdatet maar de andere plugin waarmee die samenwerkt, de nieuwe versie niet ondersteund, kunnen er problemen ontstaan die resulteren in een niet goed functionerende website. Om deze reden zijn er instanties die nog gebruik maken van Windows XP, waarvan de laatste update voor dit systeem uit kwam op 8 april 2014.
WordPress Updaten
WordPress is een Content Management Systeem (CMS), uitgebracht op 27 mei 2003, dat continue wordt verbeterd en vernieuwd. Nieuwe versies van dit systeem worden frequent uitgebracht om ongewenste problemen te verhelpen. Om de versie van jouw WordPress CMS te updaten is erg eenvoudig: je navigeert naar Dashboard -> Updates. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is zal dat te zien zijn op deze pagina, hier zal zich dan ook een knop bevinden waarmee je de software kan updaten. Zorg echter wel dat er een recente back-up is gemaakt indien het updaten fout gaat om welke reden dan ook. Een back-up maakt het mogelijk alle data te herstellen naar de oorspronkelijke staat, om schade te voorkomen.
Voor het updaten van WordPress plugins geldt het zelfde; zorg dat er een back-up klaar staat voordat je het update-proces begint. Wanneer de back-up is gemaakt kunnen de plugins worden geüpdatet. Dit kan worden gedaan onder het tab ‘plugins’ in het WordPress dashboard.